november 2023, opgeleverd:

HUIS VAN ROOSENDAAL

Toegankelijk en transparant stadskantoor

Stephanie Haumann, project architect bij Hans van Heeswijk architecten, transformeerde een gedateerd stadskantoor tot eigentijds en uitnodigend ‘Huis van Roosendaal’ – en behield daarbij de goede basis van het gebouw.

Het ‘Huis van Roosendaal’ staat op een prachtige plek, aan de rand van het centrum en het groene Mariadal. Maar voor de verbouwing oogde het circa veertig jaar oude stadskantoor donker en gesloten; binnen voelde het benauwd en hokkerig. De gemeente Roosendaal wilde het transformeren tot een licht, toegankelijk en uitnodigend stadskantoor. Een transparant gebouw met zicht op de omgeving, waar je van buiten kunt zien dat er binnen met plezier gewerkt wordt en waar je je welkom voelt als bezoeker.

Project architect Stephanie Haumann maakte van het gedateerde gebouw een eigentijds, prettig en comfortabel ‘Huis van Roosendaal’. Hiervoor waren enige structurele ingrepen nodig, vertelt Stephanie: “Om te beginnen wilden we het gebouw toegankelijker maken voor het publiek. De oorspronkelijke entree lag een beetje verstopt in de binnentuin, de publiekshal bevond zich ver achterin het gebouw. Wij wilden voor de bezoekers een fijne publiekshal maken, waar je op een natuurlijke manier binnenloopt. Daarom hebben we hem verplaatst naar de straatzijde, goed zichtbaar en vindbaar van buitenaf.”

Click hier om het hele artikel uit PI vakblad voor interieurarchitectuur en interieurproducten te lezen.